Offererstatning i Kolding

Her I byen er der en sag, som har fået de lokale mediers opmærksomhed. Det handler om en voldssag, som førte til, at offeret blev invalideret for resten af sit liv. Det er en ung mand, som vist var indblandet i noget bandekrig. Advokaterne, hvor sagen startede, har formået at få sagen trukket ud i rigtig lang tid.

Stukket med med kniv


Den unge mand var blevet stukket med en kniv og sparket, så hans ryg brækkede. Han er lammet fra lænden og ned. Sagen har trukket ud, fordi der er uenighed om størrelsen på den offererstatning, han skal have. En advokat i Kolding, hvor manden kommer fra, kræver en meget stor erstatning, fordi han har mistet evnen til at udføre sit arbejde. (Manden var tømrer.) Men advokaten i Vejle, hvor overfaldet på den unge mand fandt sted, mener ikke, at kravet er rimeligt.

Gerningsmændene har fået deres straf for mere end et år siden, så sagen er altså et spørgsmål om penge. Hvor meget eller hvor lidt.

Et argument, som advokaten fra Vejle bruger, når han argumenterer for, at offererstatningen skal nedsættes, er, at offeret var selv skyld i overfaldet. Han havde efter sigende provokeret voldsmændene temmelig meget. Han har ikke sagt noget om, at manden var voldelig overfor gerningsmændene og derfor direkte lagde op til slåskamp. Advokaten har dog ladet forstå, at offeret var medlem af en bande, som lå i krig med den bande, som gerningsmændene tilhørte.
Advokaten fra Kolding holder på, at erstatningen, manden skal have, skal være stor. Argumenterne, han bruger, går på voldens karakter og mandens unge alder. (23 år gammel.)

Nu er det temmelig frygteligt at tænke på, at en ung mand har fået ødelagt resten af sit liv. Det bliver svært for ham at stifte en familie, og hans mobilitet afhænger af rullestol, særlige hjælpemidler i hjemmet og i trafikken.
Men det er også trist at tænke på, at gerningsmændene også har fået en stor del af deres liv ødelagt. De har ikke en ren straffeattest, og de er blevet udpeget i Vejle som farlige. Det betyder sikkert, at de er nødt til at skifte bopæl og søge nye muligheder i deres liv, når de har afsonet deres straf.

De tanker kan gøre mig gal i hovedet, fordi vi bor i et godt og sikkert samfund, hvor vold ikke burde være en måde at ’tale’ på. Også selv om man er hidsig, og kan miste selvkontrollen!
Vold burde være et emne, man taler mere om. Vi hører i medierne om erstatningssagen, men der bliver ikke talt om volden, som ligger bag den. Hvis vi nu begyndte at tale mere om vold, så kunne det være, at vi kunne undgå ødelagte liv og skæbner. Bør vi ikke tale om det med vores børn? Nej, børn skal beskyttes mod vold. Ja, det skal de. Men hvis vi taler med dem om, hvad det er – fysisk vold, psykisk vold – og hvad vold kan føre til, så får de en forskrækkelse. Det er nemlig ikke alle mennesker, som reagerer intellektuelt. Nogle reagerer voldeligt.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *