Hvad er angst?

angst person

De fleste af os har prøvet at være angste. På et eller andet tidspunkt. Og i en eller anden grad. Nogle af os har oplevet angsten som en kold fornemmelse, der udviklede sig til at påvirke kroppen fysisk: Vi begyndte at ryste. Vi fik måske også kvalme. Andre har erfaret angsten via mange bekymringer – eller et stort behov for at have kontrol med alt. Når vi så har stillet det store spørgsmål til vores læge eller psykiater: ”Hvad er angst?” har vi fået et svar, som næsten lyder som om, at vi bare skal tage det roligt, vi er i sikre hænder.

En psykisk lidelse og hvad så

Svaret er oftest, at ’angst er en psykisk lidelse, der kan få alvorlige konsekvenser for vores trivsel i dagligdagen’.  Øh, ja, ok, men hvad vil det sige – sådan rent praktisk? Det kan være svært for lægen eller behandleren at svare på spørgsmålene. Men en ting ved vi med sikkerhed: Angst er ødelæggende for dit liv, fordi den påvirker dig i sådan en grad, at du ikke fungerer normalt. Det kan ødelægge dig og din familie, når du ikke fungerer.

Er du fx studerende, så ved du, at du skal til eksamen på et tidspunkt. Du bliver angst når tiden nærmer sig. Du får måske koldsved ned ad ryggen, bare ved tanken om den skriftlige eksamen.

Eksamensangst er ret almindeligt

Du har måske også svært ved at koncentrere dig om læsningen op til eksamen. Din eksamensangst bliver voldsommere og voldsommere jo tættere på eksamen, du kommer.  Det kan medføre, at du ikke passer godt på dig selv: Du sover ikke, måske spiser du heller ikke. Du er ude i en bane, som er usund. Og det skal du have gjort noget ved. Behandling af angst er nemlig muligt. Det er faktisk meget almindeligt, at mennesker går til en psykiater eller en psykoterapeut for at finde kilden til angsten og dermed kunne forhindre, at den bliver dominerende i deres liv.

Mange lider for eksempel af social angst – se her. Det kan være stærkt invaliderende.

Angst kan nemlig udvikle sig – især hvis du lader den dominere dig. Fra at være en lidelse i svag grad, kan den udvikle sig til at blive altoverskyggende i dit liv.

Du skal sikre dig selv behandling

Hvis du har forskellige angst symptomer i nogle situationer, så gå til lægen og få en snak med hende om dem. Angst symptomer kan være både fysiske og psykiske. Fysiske symptomer kan være kvalme, mavebesvær, hovedpine mv. Psykiske symptomer kan være tankemylder, følelse af afmagt, lav selvtillid mv. Din læge vil henvise dig til en behandler, som kan hjælpe dig af med din angst, så dit liv kan blive velfungerende igen.

Behandleren vil muligvis lave en angst test på dig, som kan afsløre, hvilken angstlidelse du har. Der kan nemlig være svært at afgøre en gang imellem. Grænserne mellem forskellige angst lidelser er nemlig flydende. Selv de mest erfarne behandlere og terapeuter anvender angst tests når de skal møde en ny patient de første par gange. Når du først er kommet i behandling for din angst, så vil du dog ret hurtigt kunne mærke, at du får det bedre – din hverdag bliver til at håndtere igen.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *