Bæredygtigt

Siden det er blevet påbudt, at man betaler for de poser, man bærer varer hjem i, fra supermarkedet, fx, er der sket et lille fald i forbruget. Heldigvis. Der har været mange informationskampagner om, at plasticposer flyder rundt i havet. De sviner, dræber den lokale fauna, og de er svære at nedbryde. I nogle lande er de gode til at genbruge plastik og andre forurenende materialer, som vi ellers bare smider væk.

Plastikposer

Her på det sidst har jeg dog lagt mærke til, at mange mennesker stadig køber plastikposer. De bliver solgt som ’genanvendelige’. De er lidt kraftigere end dem, man bare fik med sig før i tiden. Og de er ok. Man kan faktisk godt bruge dem igen og igen. Men selvom de også reklamerer med, at det er poser, der er nemme at nedbryde, så er de altså stadigvæk lavet af plastic. Her i landet er det ikke som i Danmark, hvor man har vænnet sig til at bruge indkøbsposer, der er lavet af stof. Ofte et kraftigt stykke bomuld. Nej. Her er det godt nok poser af genbrugsplast, der anvendes.

Jeg kan godt se pointen i, at man vil beskytte sine varer mod regn og fugt, og det er plastik jo ideelt til. Men! Jeg ser ikke, at forbruget af plastikposer egentlig er faldet så meget, som myndighederne havde håbet. Det er en skam. Og måske er det myndighedernes egen skyld. Nogle af kampagnerne, de har ført i medierne, har virket – i kort tid. Men de har ikke haft en permanent indvirkning på forbruget.

Miljøvenligt og bæredygtigt

Alle ved godt, at det er bedst, hvis vi bruger miljøvenlig og bæredygtig emballage, men der er meget få, så er konsekvente. Vi køber madvarer og andre forbrugsvarer, der er pakket ind i miljøvenlig emballage, og så køber vi også almindelige, gammeldags plastposer. Bare fordi det er nemt. 
Hvorfor har myndighederne ikke været lidt mere konsekvente? De kunne fx have gjort det svært for os at købe plasticposer. Sæt dog prisen på dem op, så det kan mærkes, hvis man er nødt til at købe 2 – 4 plastikposer hver uge. Og sæt prisen på en stofpose ned. Og læg en vejledning i stofposen med vaskeanvisninger, så vi kun er nødt til at købe dem en enkelt gang. I længden vil det være billigere for forbrugerne. Og det er måske det, man i virkeligheden skal informere dem om?

Hvis vi siger, at vi køber 4 plastikposer om ugen og en plastikpose koster 5 kroner (minimumspris), så bruger hver husholdning ca. 1.000 kroner årligt på plastikposer. Hvis vi køber 4 indkøbsposer, der er lavet af stof – fx muleposer, ja, så kan man altså slippe afsted med at skulle betale 160 kroner for 4 stk. – Og så er de af god kvalitet. Det er da en besparelse, man kan bruge til noget, ikke?

Nu kan man så bare overveje, hvad det koster i miljøvenligt vaskepulver at vaske muleposerne? Umiddelbart tænker jeg, at de fleste mennesker ikke vasker dem så ofte. Måske en gang om måneden? Jeg er overbevist om, at det stadig kan betale sig at købe stofposer.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *